Aanleiding tot de stadsprocessie


De aanleiding van de Stadsprocessie van Roermond is de tweede grote stadsbrand van 1665.
Deze brand ontstond tijdens de grote processie op Drievuldigheidszondag, de eerste zondag na Pinksteren.
Om precies te zijn op 31 mei 1665, tussen elf en twaalf uur morgens. Een van de Gildebroeders loste per ongeluk een schot. De musketkogel bleef steken in het rieten dak van een huis aan de Zwartbroekstraat. Het dak vatte vlam.

Door de sterke zuidwesten wind werden brandende stukken stro over de stad geblazen. De branden braken op verschillende plekken tegelijk uit en binnen de kortste keren stond driekwart van de stad in brand.
De verstikkende rook, hitte en het nijpende watertekort dwong de bewoners hun stad te verlaten. Bisschop d Allamont leidde de bevolking via de Zwartbroekpoort naar de Kapel in ’t Zand. Daar kwam de hulpverlening op gang. De put daar bevatte zuiver drinkwater en er was eten voor iedereen. Vandaaruit werden de bewoners verspreid over de omliggende dorpen.

Deze tocht vormt de basis voor de Stadsprocessie, in feite een brandprocessie. Die daarna jaarlijks werd gehouden.Door het meedragen van de grote putkaarsen naar de Kapel toonden bewoners en gilden hun dank aan Maria. Ook vroegen zij aan Maria hun stad en haar bewoners te beschermen tegen grote rampen en oorlogen. Deze putkaarsenprocessie is uniek voor Nederland.

De vreselijke brand van 1665 werd bezongen in talrijke liederen, met daarin de oproep om Roermond te helpen. Onder meer in het Antwerps Liedboek wordt de brand van Roermond uitgebreid belicht.

Meer lezen over deze historie?
In het boekje :  “Vuur over Roermond” vindt u meer informatie.

Te koop (€ 3,50) bij :
Wiermans-Genang        Boekhandel Boom.              Receptie Kapel in “t Zand
Munsterplein 22            Neerstraat 31-A,                   Parklaan 3
6041HE Roermond       6041 KA Roermond            Roermond, 0475 315461